Geçen ayki sayfa görüntüleme sayısı

29 Mart 2016 Salı

Magnezyum eksikliği ve giderilmesi

Tüm bu bilgiler magnezyum.gen.tr(tıklayın)  adlı siteden alıntıdır.

Konunun uzmanı değilim. Yararlı olacağını düşündüğüm bilgileri arşivleme amacı ile açtığım bloğumda paylaşıyorum. Belki birileri okur ve yararlanabilir. 



Magnezyum eksikliği neden olur, Magnezyum eksikliği, oldukça yaygın bir sorundur. Genellikle yaşlı kişilerde, beslenme bozukluğunda, alkol kullanımı ve idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerde meydana gelmektedir. Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, sindirim sistemindeki emilim problemleri, ameliyatlar, pankreas iltihabı yetersizliğine neden olur. Ayrıca stres, sigara, alkol tüketimi, hamilelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme dönemleri magnezyum gereksinimi artırır.

Magnezyum eksikliği, demir eksikliği gibi sık görülen bir durum olmasa da vücudun normal fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için gereken enerjinin üretilmesi de dahil olmak üzere birçok işlemde kullanılan bu mineral, vücuda etkileri bakımından en önemli mineraller arasında yer alır. Vücudumuzda birçok organın magnezyuma ihtiyacı vardır. Ayrıca diş ve kemik yapısının korunması için en önemli minerallerden biridir. Kabızlığın giderilmesinden kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine kadar pek çok alanda ihtiyaç duyulan bu mineral, bayanların hamilelik dönemlerinde bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Genel olarak günlük magnezyum tüketme miktarı 300 mg'dır. Magnezyum ihtiyacını karşılamak için, koyu yeşil sebzeler, tam tahıllı ekmek, fındık, fıstık, badem, susam, muz, maden suyu, soya fasulyesi, kuru yemişler gibi besinler tüketilmelidir. Eğer yiyecekler yoluyla magnezyum alımı yetersiz olursa doktor önerisiyle magnezyum takviyesi yapılmalıdır. Bu denli önemli olan magnezyum sağlığı önemli ölçüde etkilemektedir. Aynı zamanda yüksek düzeydeki magnezyum eksikliği ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi bir durumdur. Bu nedenle bu konuda çok dikkatli olmamız gerekir. 

Magnezyum Eksikliği Belirtileri 
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Sinirlilik ve uyuşukluk
  • Dalgınlık
  • İştahsızlık
  • Uyku bozuklukları 
  • Depresyon 
  • Göz kararması 
  • Bağırsak rahatsızlıkları 
  • Yüksek tansiyon

  • Magnezyum eksikliği nasıl giderilir ?

  • Bu mineralin eksikliğini giderebilmek için koyu yaprakları olan sebzeler tüketilebilir. Bu şekildeki magnezyum ihtiyacını karşılama durumu yetersiz geliyor ise doktor kontrolünde damardan magnezyum minerali içeren ilaçlar vücuda verilir. İlaçların illa ki damar yolu ile alınması gerekmez  ancak mutlaka bir doktora danışılarak kullanılmalıdır. Çünkü bu ilaçlar kişinin ishal olmasına yol açabilir. Ayrıca kişide böbrek yetmezliği gibi bir durum varsa magnezyum mineralinin vücuttan idrar ile atılması mümkün olamayacağından kişinin kanında fazla miktarda magnezyum birikmesi oluşur. Bu minerali içeren besin maddeleri şunlardır:

    Kepek: Pirinç, buğday ve yulaftan elde edilen kepek mineral olarak oldukça zengindirler. 100 gramlık ham pirinç kepeği gündelik ihtiyacın iki katı kadarını karşılayabilmektedir. Aynı orandaki buğday kepeği de günlük ihtiyacın % 150 gibi önemli bir kısmını karşılayabilecek kadar zengindir. 
    Bazı baharat çeşitleri: Adaçayı, nane ve fesleğen bu minerali çok fazla içermektedirler. Ayrıca vücut için gerekli birçok vitamini de içerecek kadar zengindirler. 
    Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği: Kurutulduktan sonra kavrulan kabak çekirdeğinin 100 gramı vücudun günlük ihtiyacının tamamından fazlasını karşılayabilmektedir. 

    Keten tohumu: Kalp ve damarların sağlıklı bir yapıya sahip olmalarını sağlayan bir çok yararlı asidi bünyesinde barındıran keten tohumunun 1 çorba kaşığı miktarı günlükmagnezyum ihtiyacının onda 1'lik kısmını karşılayabilmektedir. 
    Badem: 100 gram kadar badem günlük ihtiyacın yüzde 72 gibi önemli bir kısmını karşılayabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder