Geçen ayki sayfa görüntüleme sayısı

20 Mart 2016 Pazar

Balık yemeli mi, yoksa yememeli mi?

Tertemiz sularda büyüyüp gelişen, kirliliğe maruz kalmamış, civa ve benzeri ağır metaller taşımayan, mutasyona uğramamış balık  bulsak da yesek...
''Gıda güvenliği üzerine çalışmalarıyla tanınan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kenan Demirkol da avlanma bölgeleriyle ilgili resmi bir çalışmanın olması gerektiğini söyledi. Deniz balığını önerirken bile doktorlar olarak dip balığını tavsiye etmediklerini söyleyen Prof. Dr. Demirkol, "Ancak bu çalışmada dip balığı temiz, yüzey balığı kirli çıkmış. İki ayrı yerden hamsi alınmış, incelenmiş. Biri tertemiz, öbüründe kurşun değeri 10 kat yüksek. Dolayısıyla şu balık kötü ya da şu balık iyi demek hakkımız yok. Avlanma bölgeleri üzerinden bir araştırma yapılmalı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda geniş çaplı, tüm denizlerimizi, avlanma bölgelerini içine alan bir çalışma başlatması gerekiyor."
Hekim olarak Omega 3 alınması için balık yenmesini önermek zorunda olduğunu da ifade eden Demirkol, "Bu koşullarda nasıl böyle bir öneride bulunacağımı da bilemiyorum. Şu aşamada kamuya bir öneride bulunabilecek bir durumda değilim." dedi.
Yine de deniz balığı konusunda ısrarlı olduğunu söyleyen Demirkol, "Karadeniz ve Marmara bölgelerinin daha riskli, Akdeniz ve Ege'nin daha az riskli olduğuna dair bir izlenim ediniyorum. İnsanlara balık yemeyin diyecek kadar veri elimde yok. Ama ciddi bir açıklama gelene kadar Karadeniz ve Marmara balığı yemeyeceğim. Yine de bu sözlerimden çiftlik balığını öne çıkardığımız düşünülmesin. Çiftlik balığı hala bir alternatif değil. Bugüne kadar hekim olarak asla çiftlik balığını önermedim, hala da önermiyorum. Çünkü onlara verilen yemlerin içeriğini bilmiyoruz. Bu çalışma yeterli bilimsel kriterlere sahip değil. Ancak kamuoyunu uyarmaya yönelik bir çalışma.'' 
Bu açıklamaları bir gazetenin eski tarihli yazısından okudum ancak hala ikna olmuş değilim.Sayın profesör  gayet güzel açıklamış. Yapılan araştırmalar yeterli ve net değil.
Yine de aklımın bir köşesinde dursun diye buraya not alıyorum:
DİP BALIKLARI: Barbunya, tekir, dil, iskorpit, kalkan, kaya balığı, kırlangıç, lagos, mercan, mezgit, mırlan.
YÜZEY BALIKLARI: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut.


2 yorum:

  1. En çokta balığı içimiz rahat bir şekilde yiyorduk..

    YanıtlaSil
  2. Balıklar bile kirlendi. Yüzeydekiler kirlilikten daha uzak. Oysa yüzeysellik sığlık :)))

    YanıtlaSil